Λαμψίδης, Πάνος Αχ. (1923-2011)

Lampsidēs, Panos Ach. (1923-201) (Αγγλική)

  1. Πρόσωπο
  2. Άνδρας
  3. 1923
  4. 2011
  5. Έλληνας
  6. Φιλόλογος | Συγγραφέας | Ποιητής
  7. Επιτροπή Ποντιακών Μελετών
  8. central
    • Ο Πάνος από τα μαθητικά θρανία του γυμνασίου Καλλιθέας, που στεγαζόταν στο Σκοπευτήριο, έδειξε το λογοτεχνικό του ταλέντο εκδίδοντας χειρόγραφο περιοδικό στην Γ΄ τάξη με τον τίτλο «Αννίβαι» και δημοσιεύοντας ποιήματα και πεζά σε περιοδικά. Το 1941 τύπωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Νέοι Μαραθώνες», ενώ φοιτούσε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στις 22 Μαρτίου του 1944, όταν Γερμανοί συνέλαβαν πολλούς φοιτητές που ανήκαν σε αντιστασιακή οργάνωση, μεταξύ αυτών και τον Σάββα Κυριακίδη στην Καλλιθέα, ειδοποιήθηκε εγκαίρως από τη θεία μου που τυχαία βρισκόταν στον φούρνο Κυριακίδη κι έτσι διέφυγε τη σύλληψη. Έφυγε αμέσως στο βουνό και έγινε υπεύθυνος τύπου της Ε.Π.Ο.Ν. Ανατ. Στερεάς Ελλάδος υπό τις διαταγές του Άρη. Μετά την απελευθέρωση συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο, ενώ το 1952 εξέδωσε τη δεύτερη ποιητική συλλογή του με τον τίτλο «Sine Adolescentia» δηλ. «Χωρίς Εφηβεία»!
      Όταν τελείωσε το πανεπιστήμιο, πήγε για ανώτερες σπουδές στο Freiburg της Νότιας Γερανίας. Είχε την τύχη να παρακολουθήσει εκεί τη διδασκαλία των δύο κορυφαίων φιλοσόφων του 20ούαι. Karl Jaspers και Martin Heidegger. Έπειτα διορίστηκε Λέκτωρ της Νεοελληνικής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας και συγχρόνως ανέλαβε την ελληνική εκπομπή στο ραδιόφωνο της του Basel της Ελβετίας, όπου και εγκαταστάθηκε. 
      Καρπός των εργασιών του εδώ είναι δύο έξοχες μεταφράσεις: στην Γερμανική α) Georg Seferis Versuche (εκλογή από τις Δοκιμές) 1973 και β) Myrivilis, Vassilis (Μυριβίλης, Βασίλης (Αρβανίτης)) 1976. Προηγουμένως το 1960 είχε μεταγλωττίσει για την Ε.Π.Μ. μια ευρεία εκλογή Δημοτικών Τραγουδιών του Πόντου ως 4ο Παράρτημα του περιοδικού «Αρχείον Πόντου» με εισαγωγή και αναφορά στις πηγές απ’ όπου ελήφθησαν τα τραγούδια, εργασία εξαίρετη, απαραίτητη για κάθε ένα που θέλει να ασχοληθεί με τον πνευματικό Πόντο. Πλήθος άρθρων και μελετών του είναι δημοσιευμένα σε περιοδικά και εφημερίδες.
      Ο Πάνος υπήρξε ένα έξοχο πνεύμα, ευφυολόγος και ταλαντούχος ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής με δύο λόγια ένας ολοκληρωμένος πνευματικός άνθρωπος.
      [...]Απεβίωσε στις 6 Σεπτεμβρίου το 2011.
       
      -Πάνος Θ. Ηλιάδης-
      Επιτροπή Ποντιακών Μελετών